Štitna žlijezda igra ključnu ulogu u regulaciji metabolizma i potrebna joj je dovoljna količina joda za pravilno funkcionisanje.
Nedostatak ovog minerala može dovesti do hipotireoze ili strume povećanja štitaste žlijezde kako bi se nadoknadio nedostatak hormona, navodi Health.
Iako određene namirnice mogu da podrže zdravlje štitne žlijezde, konzumacija brze i prerađene hrane i glutena (kod osoba sa intolerancijom) može negativno uticati na njenu funkciju.
Ispod je lista od 5 namirnica koje promovišu zdravlje štitne žlijezde.
Brazilski orasi
Osim joda, sadrže i selen koji pomaže u regulaciji hormona štitne žlijezde, a samo jedan orah sadrži između 68 i 91 mcg selena. Ipak, ne treba pretjerivati – previše selena može izazvati neprijatne nuspojave kao što su miris bijelog luka, opadanje kose i promjene na noktima, pa se ne preporučuje konzumiranje više od 4-5 orašastih plodova dnevno.
Jogurt
Mliječni proizvodi su dobar izvor joda. Međutim, količina joda može varirati u zavisnosti od ishrane stoke i načina prerade mlijeka. Grčki jogurt ili obični jogurt sa niskim sadržajem masti mogu da obezbijede do 50% dnevnih potreba za jodom.
Govedina i piletina
Cink je takođe važan za zdravlje štitne žlijezde jer pomaže u proizvodnji hormona. Nizak nivo cinka može dovesti do hipotireoze i problema sa rastom kose. Goveđi biftek od 85 g sadrži oko 7 mg cinka, dok pileće meso sadrži oko 2,4 mg po porciji.
Riba
Pošto jod dolazi iz zemlje i morske vode, riba je odličan izvor ovog minerala. Porcija pečene ribe bakalara (85 g) sadrži oko 158 mcg joda, dok pohovani riblji štapići mogu da obezbijede zdravu količinu joda (oko 58 mcg po porciji).
Povrće iz porodice kupusa
Povrće kao što su brokoli, karfiol, kelj i prokelj sadrži jedinjenja koja mogu da smanje apsorpciju joda ako se konzumiraju sirova i u velikim količinama, pa je korisno konzumirati kupus kao predjelo uz glavni obrok. Kupus je poznat po visokom sadržaju hranljivih materija, uključujući vlakna, vitamine C i K, i razne antioksidante.