Sveti Nikola se proslavlja posnom trpezom koja se uglavnom oslanja na provjerena jela poput pasulja prebranca, dimljenog šarana, oslića. To su jela koja su ukorenjena u našoj tradiciji, ali šta raditi kada se javi želja za promjenom? Ako danas želite da iznenadite svoje goste, još uvijek nije kasno za specijalitet koji sve više dobija na popularnosti. Mnogi su ljubitelji čuvene Karađorđeve šnicle, a kuvar Jano Sič došao je na ideju da ovom čuvenom jelu da i posnu verziju, sa ribom.
"Ovaj put koristim soma, file soma, samo što manje vode da ima. Znači, neki manji procenat vode da je u pitanju, da se prosuši i bitno je samo da bude što tanji file. Ako nije tanak, onda ga izlupamo, ukoliko je to potrebno, da bismo mogli da dobijemo taj pravi oblik", kaže Jano na Prvoj i otkriva šta on koristi za punjenje:
"Ja koristim proso sa povrćem, koristim posni kačkavalj, premažem je prvo malo senfom, limunom i solju, u tom slučaju je na neki način malo i izmariniram i onda je punim ovim nadevima, koji su već unapred pripremljeni. Ono što bih htio da istaknem po pitanju ovog jela jeste da je ideja bila moja i upravo radim na tome da je zaštitim kao svoj lični patent, odnosno izum", otkriva kuvar.
Jano ističe i da ribu možete da punite bilo kojim posnim sastojcima, samo da su pristupačni, odnosno da sve može lepo da se oblikuje. "Šta god da se koristi, koriste se sitniji komadi ako se griluje povrće, može i sa grilovanim povrćem da se pravi", rekao je kuvar.