Možete li se razboljeti zbog toga?

Da li muve povraćaju kada slete na hranu?

  • 13.09.2024. 18:20

Da li je tačno da muve povraćaju kada slete na vašu hranu i da možete da se razbolite od toga? Ta muva koja zuji oko vaše hrane za piknik može izgledati bezazleno, ali imajte ovo na umu: možda je grickala pokvareno đubre, mrtvu životinju ili životinjski izmet nekoliko trenutaka prije nego što je sletjela na vaš obrok.

Muve koje ne grizu, kao što su kućne muve, ne mogu da žvaću hranu jer imaju usta slična sunđerastim slamkama. Mala, krilata stvorenja slijeću na izvor hrane, vraćaju tečnost koja sadrži digestivne enzime da bi je razgradila, a zatim je ponovo gutaju.

Ne samo da muve povraćaju na našu hranu – pod pretpostavkom da planiraju da je jedu – već ta povraćka može da sadrži i patogene koje su pokupili iz ranijeg obroka, uključujući bakterije kao što su kampilobakter, ešerihija koli ili salmonela, kao i parazite i viruse, pokazuju istraživanja – piše Vašington post.

Takođe, kućna muva može da nosi više od milion bakterija na svom tijelu, uključujući glavu, šest nogu i stopala, koji imaju kandže i ljepljive usisne jastučiće na dnu.

Bakterije su veći rizik u objektima za preradu hrane, kao što su farme živine gdje se može skupiti veliki broj muva, hraniti se pilećim izmetom i prenositi patogene na jaja koja završe na policama prodavnica prehrambenih proizvoda, rekla je Еrika Mahtinger, vanredni profesor entomologije na Univerzitetu u Pensilvaniji. „To je naša glavna briga za bezbjednost hrane”, rekla je ona.

Postoji čak i zakon koji zahteva određene metode za praćenje i upravljanje populacijom muva na farmama.

Šta još treba da znate

Da bi izazvale bolest, muve bi morale da prenesu ono što stručnjaci nazivaju zaraznom dozom patogena, ili dozom koja je potrebna da se ljudi razbole, rekao je Lirik Bartolomej, stručnjak za bolesti koje prenose insekti. Broj organizama potrebnih da se osoba razboli zavisi od patogena. Na primer, kod šigele, gastrointestinalne bakterije, može biti potrebno 10 organizama da izazovu bolest, dok bi kod salmonele bilo potrebno više od 50.000, pokazuju istraživanja.

„Grozno je učiti o ovim stvarima i razmišljati o njima, ali mislim da bi bilo mnogo više ljudi bilo bolesno da su muve prenosile velike doze ovih patogena”, rekao je Bartolomej.

Malo je vjerovatno da će jedna ili dve muve predstavljati značajan rizik za bezbjednost hrane. Na primjer, od bakterija koje nose, samo „jedan mali dio” može izazvati bolest, rekao je Bartolomej.

Ali kada muve slete na hranu, povraćaju i vrše nuždu, a hrana se neko vrijeme ne konzumira, „veća je vjerovatnoća da se ovi patogeni umnožavaju i da se rizik po zdravlje može povećati”, rekla je Mahtinger.

Stručnjaci preporučuju sljedeće mjere predostrožnosti: ograničite broj muva u svom domu, kada idete na roštilj na otvorenom ili piknike postaviti zamke kao što je papir za muve, držite hranu koju ne jedete aktivno pokrivenu (u zatvorenom ili na otvorenom), otjerajte muve koje pokušavaju da slete na vaš tanjir.

Zaključak

Muve povraćaju kada slete na hranu koju hoće da jedu, a ta povraćka može sadržati patogene koji mogu da vas razbole. Ali jedna ili dvije muve koje zuje oko vašeg tanjira verovatno neće izazvati bolest.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: