Trikovi za savršeno pripremljeno meso mogu da naprave veliku razliku tako da i bez friteze ili puno ulja možete dobiti sočno meso sa hrskavom koricom, baš kao u restoranu.
Često se desi da meso ispadne previše mekano, masno ili nedovoljno hrskavo, ali uz par jednostavnih savjeta, svaki komad može biti neodoljivo hrskav i baš onakav kakav želite.
1. Izaberite pravi komad mesa
Neće svaki komad mesa postići hrskavu koricu. Najbolji izbor su pileća prsa sa kožom, bataci i karabataci, svinjski odrezak ili lungić, nemasni biftek ili ramstek i riba sa kožom: losos, brancin, orada.
Masnoća na mesu pomaže u stvaranju hrskave korice, pa ako birate komad bez masnoće, možete dodati malo ulja ili putera tokom pripreme, piše Index.
2. Ostavite meso da se osuši
Vlaga je najveći neprijatelj hrskave korice. Prije pripreme, izvadite meso iz frižidera i osušite ga papirnim ubrusom. Ako imate vremena, ostavite da se "provjetri" od 15 do 20 minuta na sobnoj temperaturi.
3. So i soda bikarbona - tajni sastojci za hrskavost
So izvlači vlagu, dok soda bikarbona pomaže u razgradnji proteina, čineći meso hrskavim. Meso lagano pospite solju i prstohvatom sode bikarbone i ostavite od 10 do 15 minuta prije pečenja.
4. Koristite vrelu tavu i pravilo "ne diraj meso"
Za savršeno pečenje koristite tepsiju sa debelim dnom, a najbolje je liveno gvožđe.
Zagrijte je na srednjoj vatri dok ne bude vruća, pa dodajte malo ulja ili putera. Stavite meso i ne dirajte ga, prenosi Danas. Pomjeranje ometa stvaranje korice, pa ostavite da se peče najmanje tri do četiri minute prije okretanja.
5. Pečenje u rerni za dodatnu hrskavost
Ako želite dodatnu hrskavost, meso nakon prženja prebacite u zagrijanu rernu na 200°C još pet do 10 minuta. Ova metoda je posebno dobra za piletinu sa kožicom.
6. Trik sa puterom za kraj
Za još bolji ukus i sjajnu koricu, na kraju prženja u tavu dodajte malo putera i nekoliko puta prelijte njime meso kašikom. Ovo se posebno preporučuje za odreske.