Složićete se da ništa ne okrepljuje tako dobro kao topla domaća supa.
Naše bake i deke nisu mogle da zamisle ručak, a da se ne pojede nešto "na kašiku". U skoro svim dijelovima Balkana, svaki porodični, svečani ili slavski ručak obavezno sadrži supu kao jedno od jela.
Ovo je prilično jednostavno jelo, a sve što vam je potrebno je strpljenje i vrijeme da sačekate da se supa skuva.
Uz ovaj recept i početnici u kuhinji će dobiti odličan rezultat.
Sastojci za supu:
- koskice i sitni dijelovi pileta (kost od pilećih grudi, krila, vrat...)
- 2 srednje šargarepe
- 1/2 manjeg celera
- 1 korijen paškanta
- 1 crni luk
- so, biber, začini po ukusu
- 1 veza peršuna
- voda
Sastojci za knedle:
- 1 jaje
- 5 kašika griza (ravno napunjenih)
- prstohvat soli
- jedna kašika masti
Priprema:
Dijelove pileta koje ćete staviti u supu operite, pa ih stavite u šerpu. Šargarepu, celer i korijen paškanata isjecite na kockice, pa sve nalijte većom količinom vode i stavite na šporet na jaču temperaturu dok ne provri.
Operite glavicu crnog luka i prepolovite je, pa je zapecite sa ravne strane na suvom tiganju.
Kada voda proključa smanjite vatru i dodajte crni luk, pa ostavite najmanje sat vremena da se kuva. Poslije tog vremena sa koskica skinite meso, vratite ga u šerpu, a sve nepotrebne dijelove bacite. Supa je gotova kada povrće omekša.
U međuvremenu dolivajte toplu vodu, ukoliko bude potrebe.
Dodajte začine po želji i ukusu.
Priprema knedli:
Kašiku masti dobro ulupajte viljuškom, pa dodajte jedno jaje, malo soli i sve sjedinite. Dodajte griz i ostavite sa strane da odstoji desetak minuta.
Griz će poslije tog vremena nabubriti, pa ukoliko je sve suviše rijetko, dodajte još malo griza. Količina najviše zavisi i od veličine jajeta, zato je dobro da smesa za knedle odstoji prije nego što nastavite kuvanje.
Kada je supa gotova, kašikom vadite knedle i spuštajte ih u lonac, pa kuvajte oko pet minuta.
Na kraju dodajte i sitno sjeckani peršun i poslužite.