Jaja za doručak su već dugo vremena omiljeni izbor mnogih, a kada se kombinuju s različitim sastojcima i tehnikama kuhanja, mogu postati prava poslastica za nepca i izvor energije za početak dana.
Ovaj način pripreme jaja će vas osvojiti svojom jednostavnošću i bogatim okusom - Oeufs Cocotte, ili jednostavnije rečeno, jaja pečena u slatkom vrhnju.
Ovaj klasični francuski recept ne zahtijeva puno truda niti posebnih sastojaka, a rezultat je prava gastronomska poslastica.
Sastojci
- 120 ml slatkog vrhnja
- 2 jaja
- 2 kašike ribanog Gruyère sira
- 1 kašika maslinovog ulja
- ¼ kašike nasjeckanog svježeg vlasca
- sol, biber
Priprema
Zagrijte pećnicu na 190 stepeni. Manju vatrostalnu posudu s poklopcem namažite maslinovim uljem.
Pospite 1 kašiku Gruyère sira. Ulijte vrhnje i začinite crnim biberom. Razbijte jaja na vrhu, jedno po jedno, pazeći da žumanjci ostanu netaknuti. Pospite preostalom 1 kašikom Gruyère sira i vlascem. Začinite solju i biberom.
Pokrijte vatrostalnu posudu i stavite je u posudu za pečenje. U posudu za pečenje ulijte toliko vrele vode da doseže otprilike do polovice stijenki vatrostalne posude.
Pecite 9 minuta, otklopite i nastavite peći još 3 do 6 minuta, dok se bjelanjci ne stvrdnu, ali su žumanjci još tekući.