Različiti faktori

Kako doživjeti stotu: Ovaj način ishrane bi mogao da vam pomogne

  • Izvor: Indeks
  • 29.05.2023. 12:09

Različiti faktori utiču na životni vijek čovjeka, a zdrava ishrana je jedan od njih, kaže dr Širen Kasam.

Plave zone su dijelovi svijeta u kojima ljudi žive najduže i najzdravije. U njima je najveća koncentracija 100-godišnjaka – pojašnjava.

Plave zone uključuju Ikariju u Grčkoj, Okinavu u Japanu, Sardiniju u Italiji, Loma Lindu u Kaliforniji i poluostrvo Nikoja u Kostariki. Ishrana stanovnika tih dijelova svijeta odlikuje visok unos povrća, voća, žitarica i mahunarki u organizam čovjeka.

Ova hrana, bogata nutritivnim vrednostima, povezana je s manjim rizikom od zdravstvenih problema koji ugrožavaju što duži životni vijek čovjeka, poput bolesti srca ili moždanog udara.

– Plavim zonama je zajednička ishrana koja je pretežno ili isključivo bazirana na biljkama, s naglaskom na konzumaciju pasulja kao glavnog izvora proteina. Nedavne studije potvrdile su da je prelazak na biljnu ishranu u bilo kojoj dobi koristan – tvrdi dr Kasam, prenosi Index.

Naime, biljna ishrana je puna nutritivnih vrijednosti, poput vlakana, polifenola, vitamina, minerala, a zajedno djeluju na smanjenje rizika od hroničnih stanja. Samim tim se pospešuje rad digestivnog trakta, ali i drastino se smanjuju upalni procesi organizma.

Istraživanja potvrđuju da je biljna ishrana najzdravija

Istraživanje objavljeno u časopisu PLOS Medicine takođe naglašava pozitivna dejstva biljne ishrane. Istraživački tim otkrio je da prelazak na biljnu ishranu od 20. godine može da produži životni vijek za 10.7 godina kod žena i 13 godina kod muškaraca.

– Pokazalo se da se najkvalitetnijim režimom ishrane smatra konzumiranjem više mahunarki, cjelovitih žitarica i orašastih plodova – dodala je Kasam.

Takođe, trebalo bi napomenuti da način ishrane u pomenutim plavim zonama ne podrazumijeva industrijski prerađenu hranu – slatkiše, gazirana pića, razne konzervanse u hrani…


Tagovi: