Smanjuje rizik od raka

Hrana koja treba da se nađe u vašem tanjiru

  • Izvor: Agencije
  • 19.08.2022. 22:53

Kineski i britanski naučnici su otkrili da ljudi koji redovno jedu ljutu hranu ne samo da produžavaju svoj životni vijek, već smanjuju i rizik od teških oboljenja poput raka, srčanih i respiratornih bolesti.

“Naša analiza ukazuje na vezu između konzumiranja začinjene hrane i dužine života, kao i smanjenog mortaliteta”, ističe se u studiji tima međunarodnih istraživača, prenosi Dnevno.hr.

Višegodišnje posmatranje i analiziranje navika oko 500.000 Kineza, starih od 30 do 79 godina, pokazalo je da su osobe koje su gotovo svakodnevno jele začinjenu i ljutu hranu živjele duže i rijeđe obolijevale od smrtonosnih bolesti.

“Naši rezultati potkrepljuju dosadašnja istraživanja koja su ukazivala na potencijalni zaštitni uticaj začinjene hrane na ljudsko zdravlje”, tvrde stručnjaci sa Oksforda, Harvarda i kineske Akademije medicinskih nauka.

Oni pretpostavljaju da glavnu ulogu ima kapsaicin, aktivna komponenta koja se nalazi u ljutim papričicama i koja ima antioksidantno i antiupalno dejstvo, što pomaže u borbi protiv gojaznosti i pojave raka.


 

Tagovi:
  • 19:50 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:55 Vremenska prognoza

    Pregled vremenskih i biometeoroloških prilika u zemlji i regionu.

  • 20:00 Еmisija: Loto

    Loto je jednostavna i zabavna igra izvlačenja brojeva u kojoj možete izabrati bilo kojih sedam od 39 brojeva. Poenta je da pogodite svih sedam brojeva koji će biti izvučeni uz pomoć izvlačenja koje možete pratiti na ATV-u. Novac možete dobiti i ako pogodite i manji broj pogođenih brojeva.

  • 20:10 Dokumentarni program

    Dokumentarni program

  • 21:00 Ćirilica

    Ćirilica

  • 23:05 Noćni program

    Noćni program