Obratite pažnju

Ove tri česte roditeljske greške uništavaju samopouzdanje djeteta

 • Izvor: Agencije
 • 10.04.2023. 18:07

Izbjegavanje fizičkog kažnjavanje djece, kao i vikanje nalaze se pri samom vrhu savjeta kada je riječ o pravilnom vaspitavanju djece, tvrde psiholozi. Međutim, kako piše Fatherly, postoji niz drugih obrazaca ponašanja koji utiču na nedostatak samopouzdanja kod djece u kasnijem periodu.

"Postoje određena ponašanja koja nisu uvredljiva, poput vikanja, vređanja ili kažnjavanja, ali svejedno imaju tendenciju da umanje detetovo samopoštovanje.

Takođe, narušavaju i odnos između roditelja i deteta, sve to šteti i detetovom samopouzdanju, kako u ranom, tako i u kasnijem životnom periodu", objašnjava dečja psihološkinja Tiš Tejlor koja ističe tri uobičajena roditeljska ponašanja kojima često nesvjesno narušavaju dječje samopoštovanje.

To su:

- preispitivanje djetetovih postupaka, propraćeno mnoštvom kritika, pa čak i onih konstruktivnih;

- izbjegavanje bilo kakvih rasprava, objašnjavanja i ignorisanja djetetovih osećanja;

- popustljivo roditeljstvo u kojem roditelji ne postavljaju granice.

Kako objašnjavaju stručnjaci, ove tri greške uočljive su kod velikog broja roditelja, a zapravo nisu ni svjesni da na takav način uništavaju djetetovo samopouzdanje.


 • 13:55 Vijesti

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 14:00 Еmisija: Ćirilica (R)

  Provokativna pitanja i još provokativniji odgovori, bujica oprečnih stavova i reči, teorije i dokazi, neotkriveno – sve nosi urednički potpis Marića koji na interesantan način sučeljava različita mišljenja i ogoljava stvarnost.

 • 16:10 Naša Srpska (R)

  ''Svakog ponedjeljka u 18 časova i 20 minuta u emisiji 'Naša Srpska' pogledajte aktuelne teme iz privrede, turizma, zdravlja, kulture i sporta iz svih krajeva naše zemlje.

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 17:00 Serija: Nasljednici (12+) (R)

  ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života. Gro, Frederik i Еmil očekuju pravednu podjelu imanja, no sve što je majka imala, ostavlja vanbračoj ćerci Signe.

 • 17:50 Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

  ''Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)