Odrastanje

Budite oprezni sa djecom: Ove stvari oni nikada ne zaboravljaju

  • Izvor: Kurir
  • 02.05.2024. 16:54

Djeca se često mogu naljutiti na roditelje. Ponekad čak umiju i da obećaju da im nikada neće oprostiti neki "prekršaj", kao i da ga nikada neće zaboraviti. Često ove „slatke“ prijetnje ne znače ništa. Ali postoje i oni drugi slučajevi, naime to su postupci odraslih, koji zaista nanose djeci duboke emocionalne rane.

Kada ta djeca odrastu, ona će možda moći da razumiju razloge za takve postupke svojih roditelja, ali ne i da im oproste.

Ove dvije stvari se najčešće nikada ne opraštaju roditeljima!

1. Prekršena obećanja

Ako ne postoji način da se obećanje ispuni, onda je bolje da ga i ne dajete. Ovo je istina koju nam odrasli usađuju od djetinjstva, zar ne? I to ponavljaju djetetu iznova i iznova, zahtjevajući da dijete bude od riječi i da ispunjava svoja obećanja.

Međutim, odrasli sami često krše svoja obećanja, istovremeno uvijek pronalaze izgovore - nisu mogli, neki treći razlozi su to spriječili, roditelji imaju toliko problema da prosto ne mogu da stignu na sve strane.

Ne biste vjerovali koliki niz godina djeca znaju da vjeruju u neka obećanja, i ćutke svakodnevno trpe razočaranje što to obećanje nije ispunjeno. Često ih nikada i ne zaborave.

2. Nepoštovanje

Mnogi roditelji se drže toga da su djeca mala i da će zaboraviti sve. Zaboravljaju i da djeca nisu jednaka odraslima, pa nipodaštavaju njihova dostignuća i uspjehe, koji su uglavnom mali, baš kao i oni. Krhka, nježna i vesela dječija duša željeće da je pohvalite za nešto malo, a vi mislite da to nije ništa posebno i to govorite, ne znajući koliko dijete tako povređujete.

Mnogi se ogriješe: Ovo je najgora stvar koju možete da uradite na Veliki petak

Mnogi se ogriješe: Ovo je najgora stvar koju možete da uradite na Veliki petak

Na primjer, djevojčica voli da sama pravi haljinice za lutke. Roditelji govore da je to gubljenje vremena, da treba da se posveti nečemu korisnijem. U početku to su haljine koje se rašivaju, vremenom su sve bolje i ljepše. U odraslom dobu, ta djevojčica pravi veliku karijeru u svijetu dizajna, ali zauvijek nosi jednu ružnu uspomenu - njeni roditelji nikada nisu vjerovali u nju.

Stoga pazite šta obećavate deci, kao i šta im govorite o njihovim strastima i hobijima. Postoji velika šansa da vam nesmotrene riječi nikada ne oproste.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: