Istraživanje

Žene ove visine imaju najviše sreće u ljubavi

 • Izvor: Alo
 • 08.04.2024. 07:01

Nečija visina ne bi trebalo da utiče na sreću u životu, uprkos činjenici da su mnogi nezadovoljni svojom visinom bez obzira na to smatraju li se niskim ili visokim.

Naučnici su, s druge strane, pokušali da utvrde koja je visina idealna za dugotrajne romantične veze, pa su tako 2022. godine sproveli istraživanje u Еngleskoj, piše YourTango.

I tako su došli do magičnog broja 162 centimetra i ustanovili da žene ove visine imaju veću vjerovatnoću da budu u srećnim vezama. Studija je ispitivala i muškarce. Tužno, ali istinito - sve anketirane žene preferiraju muškarce koji su viši od prosjeka. Konkretno, riječ je o visini od 182,88 centimetara.

Еvolucijski gledano, postoji razlog zbog kojeg žena preferira visokog muškarca. Pretpostavka je da su viši muškarci u prošlosti bili u stanju da pruže  bolju fizički zaštitu, ali čini se da naučnici ne mogu da pronađu  razlog zašto muškarce više privlače niže žene za dugotrajne veze.

- Znamo da muškarce privlače žene koje bi u našoj evolucijskoj prošlosti bile simbol plodnosti. A u nekom smislu visina je negativan znak. Visoke žene kasnije ulaze u pubertet i vjerovatno se njihove sekundarne polne karakteristike razvijaju nešto kasnije - kaže dr Netl, vođa istraživanja, prenosi najzena.alo.rs.

Dakle, ako je Netl u pravu, niže žene koje ranije ulaze u pubertet bolji su kandidati za reprodukciju. To istraživanje je ipak u suprotnosti s našim razumijevanjem evolucije.

Naime, naučnici danas znaju da postoji direktna korelacija između visine oca i visine njegovih ćerki. Ako nastavimo da vjerujemo da su evolucijske biološke potrebe presudne kada biramo partnere, onda žene biraju muškarce koji će im dati ćerke koje su visoke, i sudeći po ovom istraživanju, "manje sposobne" za reprodukciju.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 18:20 Čarolije Republike Srpske (R)

  'Čarolije Republike Srpske (R)

 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:00 ATV Vijesti

  Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

 • 19:40 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:43 Sport

  Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.