Slikarski majstor 20. vijeka poklonio Grčkoj 1949. godine

Ukradena, pa pronađena Pikasova slika, biće izložena u Atini

  • 29.06.2021. 20:10

Slika Pabla Pikasa koju je majstor 20. vijeka poklonio Grčkoj 1949, a koja je pronađena poslije krađe od prije devet godina biće izložena u rekonstruisanoj Nacionalnoj galeriji u Atini.

Jedan 49-godišnji grčki građevinski radnik osumnjičen je u vezi sa krađom. Vjeruje se da je radio sam.

Grčka policija je juče saopštila da je pronašla slike majstora 20. vijeka. Slike su bile izvučene iz ramova tokom dobro organizovane pljačke izvedene u Nacionalnoj umjetničkoj galeriji u noći 9. januara 2012.

Lopovi su tada pored Pikasovog portreta odnijeli i ulje na platnu holandskog slikara Pita Mondrijana i crtež olovkom i mastilom italijanskog slikara iz 16. vijeka Guljelma Kače.

Pikasov kubistički portret žene, španski slikar poklonio je Grčkoj sa posvetom "U čast grčkog naroda" za otpor njemačkim okupacionim snagama tokom Drugog svjetskog rata.

Nacionalna galerija u Atini nedavno je otvorena poslije devet godina rekonstrukcije.

Tagovi:
  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Putuj, probaj, zavoli (R)

    '‘Putuj, probaj, zavoli (R)