Američki režiser

Spilberg počinje projekat o zločinima koje je počinio Hamas 7. oktobra

  • Izvor: Tanjug
  • 11.12.2023. 15:55

Fondacija Šoa, koju je osnovao američki režiser Stiven Spilberg, saopštila je da pokreće projekat za dokumentovanje zločina koje je počinio Hamas 7. oktobra na jugu Izraela kao dodatak svjedočenjima o holokaustu, a do sada je prikupljeno 130 izjava osoba koje su preživjele napad te palestinske militantne grupe.

Spilberg nije direktno uključen u prikupljanje podataka, ali je dao snažnu podršku, prenio je Tajms of Izrael. Spilberg je rekao da nije nikada vjerovao da će vidjeti "tako neizrecivo varvarstvo prema Jevrejima u svom životu". Takođe je rekao za Foks njuz da je šokiran povodom nasilja koje je Hamas počinio nad Izraelcima, kao i zbog talasa antisemitizma širom sveta u poslednja dva meseca.

Fondacija Šoa ima najveću svjetsku kolekciju video snimaka svjedočenja Jevreja koji su preživjeli holokaust i drugih svjedoka. Fondacija sa sjedištem u SAD sada sarađuje sa timovima u Izraelu na prikupljanju izjava svjedoka masakra Hamasa 7. oktobra, kada je oko 3.000 terorista prešlo u Izrael iz Pojasa Gaze i kada je ubijeno oko 1.200 Izraelaca, uglavnom civila i zarobljeno više od 240 talaca.

U članku objavljenom početkom novembra, u kojem se najavljuje prikupljanje dokumentacije, fondacija je navela svedočenje Šajli Atari Viner koja je pobjegla iz svog doma u Kibucu Kfar Aza sa svojom jednomjesečnom bebom rano ujutru 7. oktobra. Njenog supruga Jahava Vinera ubili su pripadnici Hamasa dok je pomagao ženi i bebi da pobjegnu. Spilberg, koji je osnovao fondaciju 1994. godine, vjeruje da će ta organizacija obezbijediti "da glasovi preživjelih djeluju kao moćno oruđe za suprotstavljanje opasnom porastu antisemitizma i mržnje".

Pratite nas i putem Vibera

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Putuj, probaj, zavoli (R)

    '‘Putuj, probaj, zavoli (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.