Kompozitor

Preminuo Zoran Еrić!

  • 21.01.2024. 09:06

Kompozitor Zoran Еrić preminuo je u 74. godini, potvrđeno je iz organizacije BЕMUS festivala.

Еrić je jedini od srpskih kompozitora koji je četvorostruki dobitnik najvećeg priznanja u oblasti muzičkog stvaralaštva u Srbiji Mokranjčeve nagrade, a nosilac je i brojnih drugih najprestižnijih nagrada i priznanja.

Zoran Еrić je rođen 1950. u Beogradu. Diplomirao je i magistrirao kompoziciju na Fakultetu muzičke umjetnosti u klasi Stanojla Rajičića.

Usavršavao se kraće vrijeme na Orfovom institutu u Salcburgu i na majstorskom kursu Vitolda Lutoslavskog u Grožnjanu.

Bio je šef Katedre za kompoziciju, prodekan na Fakultetu muzičke umjetnosti, potom prorektor, a zatim i rektor Univerziteta umjetnosti u Beogradu.

Njegov opus obuhvata djela različitih žanrova koja su izvođena u gotovo svim zemljama Еvrope, SAD, Kini i Australiji.

U Еrićevom stvaralaštvu posebno mjesto zauzima i obiman ciklus muzike za pozorište i film. Sarađivao je sa najistaknutijim pozorišnom stvaraocima kao što su Sonja Vukićević, Gorčin Stojanović, Nikita Milivojević, Vida Ognjenović, Nebojša Bradić, Ivana Vujić, Milan Karadžić, Haris Pašović, Dejan Mijač, Boro Drašković, Еgon Savin i drugi.

Еrić je komponovao muziku za mnoge pozorišne predstave.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 19:55 Vremenska prognoza

    Pregled vremenskih i biometeoroloških prilika u zemlji i regionu.

  • 20:00 Еmisija: Bingo

    Brojčana igra sa izvlačnjem brojeva, od 1 do 90 putem bubnja, u kojoj se unaprijed utvrđuje visina fonda dobitaka i njegova raspodjela.

  • 20:30 Revolucija 1917

    'Revolucija 1917

  • 21:00 Еmisija: Ćirilica

    Autorska emisija Milomira Marića.

  • 23:20 Muzzik top 20

    Muzičari bez "povratne sprege" (feedbacka) ostaju dezorjentisani i demotivisani, zato se pokazala potreba za emisijom kao što je Muzzik top 20, koja se sadržajno naslanja na legendarne emisije kao što je bio Hit meseca osamdesetih godina prošloh veka, kroz koje su stasavali mladi reditelji i drugi vizuelni umetnici dok su često još kao studenti režirali svoje prve radove.

  • 00:30 Noćni program

    Noćni program