Nekadašnja zgrada "Šipada"

Otvoren muzej Brčko distrikta

  • 13.09.2018. 21:34

Muzej Brčko distrikta otvoren je večeras izložbom privremene etnološke postavke pod nazivom "Od sjemena do platna" koja je posvećana tekstilnoj radinosti u prošlosti.

Postavka sadrži pomagala i alate korištene u raznim fazama ove radinosti, kao i dijelove nošnje, te druge predmete od tekstila. 

Kustos Muzeja Brčko distrikta Vanja Žigić rekla je da je muzejska zbirka veoma bogata i da je za izlaganje bio potreban veći prostor. 

"Svaki predmet predstavlja jednu fazu cijelog procesa koji čini domaću tekstilnu radinost. Taj proces prikazan je u okviru ove postavke", rekla je Žigićeva. 

Ona je navela da sakupljanje eksponata počelo još 1982. godine. 

"Eksponati za trenutnu postavku sakupljeni su poklonima, pozajmicama i otkupima", kaže ona. 

Posjetilac izložbe Ibrahim Hadžić rekao je da je muzej potreban građanima Brčkog i da je trebalo da bude otvoren mnogo ranije. 

Muzej je otvoren u nekadašnjoj zgradi "Šipada" u centru grada.

  • 20:30 Revolucija 1917

    'Revolucija 1917

  • 21:00 Еmisija: Ćirilica

    Autorska emisija Milomira Marića.

  • 23:20 Muzzik top 20

    Muzičari bez "povratne sprege" (feedbacka) ostaju dezorjentisani i demotivisani, zato se pokazala potreba za emisijom kao što je Muzzik top 20, koja se sadržajno naslanja na legendarne emisije kao što je bio Hit meseca osamdesetih godina prošloh veka, kroz koje su stasavali mladi reditelji i drugi vizuelni umetnici dok su često još kao studenti režirali svoje prve radove.

  • 00:30 Noćni program

    Noćni program