Najpopularniji film

"Openhajmer" prvi favorit za nagrade BAFTA

  • Izvor: B92
  • 19.01.2024. 17:26

Nominacije za filmske nagrade BAFTA još jednom su potvrdile da je "Openhajmer" jedan od najpopularnijih filmova protekle godine, sa ukupno 13 nominacija.

Nakon istorijske drame o stvaranju atomske bombe, kao drugoplasirani po broju nominacija našao se film "Uboga stvorenja" sa ukupno 11 nominacija.

Ostvarenje Martina Skorsezea "Ubice cvjetnog mjeseca", kao i "Zona interesa", koja u fokus stavlja priču o Aušvicu imaju po devet nominacija. 

U konkurenciji za glavnu nagradu za najbolji film snage će odmjeriti "Openhajmer", "Uboga stvorenja", "The Holdovers" i "Ubice cvjetnog mjeseca".

Film sa najvećom zaradom u 2023. godini "Barbi" nije bio nominovan u ovoj kategoriji, ali ima ukupno pet nominacija.

U kategoriji za glavnu mušku ulogu snagu će odmjeriti Kilijan Marfi (Openhajmer), Bredli Kuper ("Maestro"), Beri Kogan ("Saltburn"), Kolman Domingo ("Rustin"), Pol Džijamati ("Holdovers") i Teo Jo ("Prošli životi").

U ženskoj konkurenciji imamo Еmu Ston, koja je nominovana za glavnu žensku ulogu u filmu "Uboga stvorenja", zatim Margo Robi za film "Barbi", Keri Maligan za ostvarenje u filmu "Maestro", Fantazija Barino za film "The Color Purple", Vivijan Opara za "Rye Lane" i Sandra Hiler za film "Anatomija pada". 

Hilerova je takođe nominovana u kategoriji sporedne glumice u filmu "Zona interesa".

U kategoriji za najbolju režiju ima iznenađenja, budući da ni jedan od kandidati dosad nije osvojio nagradu, a od njih šest, četvoro je nominovano prvi put. Riječ je o Džonatanu Glezeru ("Zona interesa"), Aleksandru Pejnu ("Holdovers"), Еndruu Hejgu ("Stranci") i Žastin Trije ("Anatomija pada").

Žastin Trije je jedina žena među nominovanima, a na iznenađenje brojnih filmskih kritičara izostavljena je Greta Gerving, režiserka filma "Barbi".

Kristofer Nolan je "Openhajmerom" zaradio nominacije za najbolju režiju i najbolje adaptirani scenario.

Pratite nas i putem Vibera