Kozara

Održan poetski čas na Mrakovici

  • Izvor: ATV
  • 18.09.2021. 21:54

Ne postoji državna granica na kojoj se traži viza da bi pjesma išla svijetom, čulo se na Kozari. Poetski čas na Mrakovici održali su pjesnici, među njima Ljubivoje Ršumović i Ranko Pavlović. Kažu, poezija i književnost povezuju narode i ljude.

"Pjesnici, odnosno pjesme same su simbol slobode, simbol jedne vrste pravde koja je uopšte u nauci, takođe, ugrađena na neki lijep način i ja tvrdim, a nisam prvi, da između matematike i poezije nema velike razlike, potrebna je imaginacija i za jedno i za drugo”, rekao je Ljubivoje Ršumović, književnik.

“Dobili su nekakve nove impulse, tako da smo mi dobili, evo konkretno u Prijedoru i ovim potkozarskim opštinama nekoliko književnika koji su dostojni sljedbenici onih koji su i prije i nakon NOR opjevali ovu legendarnu planinu”, rekao je Ranko Pavlović, književnik.

Poetski čas, kao centralna manifestacija Književnih susreta na Kozari, koji se održavaju 49. put, ponos je grada i Republike, kaže gradonačelnik Prijedora. 

“Ovi književni susreti koji se dešavaju toliko godina u Prijedoru su nam jako bitni, jer promovišu grad Prijedor, promovišu Republiku Srpsku i od velikog su značaja za sve književnike koji žele i koji su učestvovali i koji će učestvovati u narednom periodu”, rekao je gradonačelnik Prijedora, Dalibor Pavlović.

Ovogodišnja nagrada "Skender Kulenović-Književni vijenac Kozare" završiće u rukama Đorđa Nešića. Biće mu dodijeljena na večeri laureata u prijedorskom Pozorištu. Poetskom času na Kozari prethodilo je polaganje vijenca kod spomen biste Skendera Kulenovića na Mrakovici, dok je stihove poeme "Stojanka majka Knežopoljka" govorila prijedorska glumica Tatjana Batoz Binjaš.

  • 17:00 Serija: Nasljednici (R) (12+)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života.

  • 17:50 Еmisija: Po svijetu sa Robertom Dacešinom (R)

    Putujte po svijetu sa Robertom Dacešinom, jer će vam se apetiti za putovanjem i svim biserima koje ono nudi sigurno povećati.

  • 18:20 Еmisija: Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

    Еmisija: Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 Nedjeljne vijesti sa Predragom Ćurkovićem

    ‘Nedjeljne vijesti sa Predragom Ćurkovićem’ pregled je sedmice sa pažljivo odabranim aktuelnim temama, komentarima, sagovornicima i zanimljivim pristupom najvažnijim informacijama iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 20:00 Serija: Ljubavni zalogaji (12+)

    Serija: Ljubavni zalogaji (12+)