Režiser

Kusturica: Fobija od Srba se postepeno pretvorila u mržnju

  • Izvor: SRNA
  • 16.07.2024. 10:11

Slavni srpski i svjetski režiser Еmir Kusturica rekao je da je fobija od Srba, koja se stvara, jedna vrsta bijesa koji se postepeno pretvara u mržnju.

Prema njegovim riječima, to je mjereno idejom da, u kojoj mjeri mrziš Srbe, u toj mjeri imaš i dovoljno materijala u svom nacionu da stvoriš bolje uslove za život.

Kusturica je naveo da su Srbi u toj paraleli predstavljeni kao "mali Rusi na Balkanu, mali Rusi u Еvropi".

Kusturica je ocijenio da je rat unosno preduzeće, te da je čvrsto uvjeren, po svim podacima koje ima, da je rat u regionu bio uvezen i da je on samo konsekvenca pada Berlinskog zida.

On je rekao da se nagomilane mržnje u narodima izražavaju upravo kad neko sa strane potpali tu vatru, te da se ratovi svako malo javljaju kao požari.

Kusturica je istakao da je ovaj posljednji rat u regionu napravio čudnu inverziju, jer svi koji su bili Jugosloveni optuživani su za velikosrpstvo, a sad su svi oni koji se zalažu za Srbiju, gori od tog velikosrpstva.

- I svi su profitirali, svi su dobili i države i jezike sa tim što oni, naravno, imaju institucije koje tvrde da je to uvijek postojalo, a nije, to se zna - rekao je Kusturica.

On je naveo da su svijetom vladali i da vladaju na najgori način, koriste laž i negiraju realnost kao neku opštu istinu koja je beskrajno glupa, a u stvari uz kontinuirani progres vezuju neku svoju istinu koja je u prošlom vijeku bila filozofski pokret pozitivizma, pa se to tako zvalo pozitivistički istina.

- A to je danas čista laž, jer tu se danas u stvari radi o izbjeglicama, o svim onima koji su znali šta su te evropske vrijednosti i koji su platili cijenu za te evropske vrijednosti, uključujući i Rusiju, koja je upala u to htijući da odbrani svoju kulturu - rekao je Kusturica.

Prema njegovim riječima, i danas je tamo rat koji svi koriste da oduvaju Rusiju, a uopšte ne shvataju da to nije moguće.

- Kao što su devedesetih htjeli da oduvaju nas i tad smo mi shvatili da je sa Srbima ta igra nemoguća - istakao je Kusturica.

Kustrica je rekao da su njega definisali pravda i osjećaj pripadnosti svojoj kulturi, što nije bilo uvijek uputno, posebno ne u fazi rata tih devedesetih koji je iza nas više od 35 godina i nikako da se završi taj rat i mržnja u ljudima.


- Mene je Bog operisao od tog ružnog osjećanja... a možda zbog toga što sam artikulisao tu ideju tla koje je bilo kako su ga zvali ni Istok ni Zapad, ili Drina koja je dijelila - dodao je Kusturica. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 12:45 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 13:00 Serija: Istine i laži (12+)

    ''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 14:00 Keto kuhinjica

    ''Keto kuhinjica

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.