Crna Gora

Kuća Ive Andrića u Herceg Novom: Nakon smrti nobelovca imala neobičnu sudbinu

  • Izvor: ATV
  • 07.05.2024. 14:25

Na samom ulazu u Bokokotorski zaliv, podnu najviše planine dinarskog masiva, Orjena smjestio se grad izuzetne ljepote - Herceg Novi. 

Grad  je osnovao i prve zidine grada podigao 1382. srednjovijekovni vladar Tvrtko Kotromanić. Poviše grada, u dijelu poznatijem po imenu Savina, ušuškan u jedinstveni ambijent mediteranske vegetacije na grad gleda istoimeni manastir. Prvi zapisi o njemu datiraju još iz 11. vijeka. 

Manastir se sastoji od tri crkve: Mali hram Uspenja presvete Bogorodice, Veliki hram Uspenja presvete Bogorodice i Hram Svetog Save. Brojna predanja o nastanku manastirskih dijelova prepričavaju se i danas.

Međutim, nisu samo brojni istorijski vladari prepoznali ljepotu ovog kraja. Pođete li od manastira, brdovitim ulicama Herceg Novog naići ćete na kuću našeg nobelovca. Čovjek satkan od osjećaja nije mogao a da ne prepozna iskonsku ljepotu ovog crnogorskog mjesta i da ne poželi da su baš tu nađe i njegov dom. 

Po smrti Andrićeve supruge, u njihov zajednički dom više se nikada nije vratio. Kuća je od tada imala neobičnu sudbinu. Andrić je poklonio ženinoj sestri, ona prodala opštini. Od tada kuća je služila kao vrtić, muzička škola pa restoran. Tek prije tri godine dobila je svoju pravu ulogu i postala muzej. 

Primorsko mjesto u koje vrijedi putovati. I to ne samo zbog plaža i mirisa mora. Tu su dašak istorije i kulture koji vrijedi osjetiti.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Film

    'Film

  • 16:00 Еmisija: Po svijetu sa Robertom Dacešinom (R)

    Putujte po svijetu sa Robertom Dacešinom, jer će vam se apetiti za putovanjem i svim biserima koje ono nudi sigurno povećati.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:40 Serija: Ljubavni zalogaji(12+) (R)

    ’Ljubavni zalogaj’ uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i novi simpatični sitkom.

  • 17:00 Serija: Nasljednici (R) (12+)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života.