Emir Kusturica  

Kosovo je jedna od najvećih pljači i otimačina 20. vijeka

  • 26.06.2018. 13:26

Proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica izjavio je da je "Kosovo jedna od najvećih pljački i otimačina 20. vijeka" i da Srbija mora da se bori za ono što joj pripada.

"Ako uzmemo Gazivode, ako uzmemo rudnike... Kako jedna kuća može da pristane na to da je opljačkana, ako već može da brani svoje dijelove. Mislim da mora da se bori, ako već mora da se dijeli, da se dijeli i dio tog bogatstva i teritorije", rekao je Kusturica. 

Kusturica je naglasio da to što on govori o Kosmetu nije samo pitanje politike, te da ono što misli najbolje izražava podizanjem spomenika kakav je spomenik patrijarhu Makariju Sokoloviću u Andrićgradu. 

"Makarije je taj koji je obnovio Pećku patrijaršiju i mi nje ne možemo da se odreknemo - jedni iz religioznih razloga, drugi iz kulturoloških. Ja se uvijek hvatam za kulturu, jer mislim da u jezgru religije postoji kultura", rekao je on za B92. 

On je rekao da ne zna da li pitanje Kosova može da se riješi onako kako je zamišljeno i naglasio da se plaši da veliko popuštanje može da dovede u pitanje i narod i njegovu vlast. 

"Jer svako veliko popuštanje zapravo vodi ka jednoj soluciji koju Zapad ovdje tretira već dugo vremena. Kada jedan obavi ono što treba, onda Zapad instalira drugog. Ja se nadam da ovaj put naše rukovodstvo neće dozvoliti da Zapad jednokratno iskoristi jednu političku strukturu zato što je u pitanju pljačka", istakao je Kusturica. 

On je ponovio stav da su Albanci na Balkanu najveći profiteri jer je politika velikih sila još od vremena Napoleona da se oni favorizuju kako bi "razjedinjenost Slovena bila efektivnija". 

"To su nekada radile obavještajne, a sada vojne strukture. Činjenica je da se na Kosmetu nalazi jedna od najvećih američkih kasarni u Evropi i da je Kosmet jedna geostrateška tačka", rekao je Kusturica. 

U susret Vidovdanu kada će u Andrićgradu biti otkriven spomenik braći Makariju i Mehmed paši Sokoloviću, Kusturica je rekao da je to jedna od "najvećih radosti u njegovom životu". 

"U Andrićgradu se ukrštaju stilovi. Što bi rekli Englezi to je 'tajm mašin' grad koji pokazuje kako je svuda bilo i kako je moglo da bude i da tu u budućnosti stoje dvojica koji su opozit ideji 'da nema rata dok ne udari brat na brata'", rekao je Kusturica. 

On smatra da će ideja o Svetom Makariju da zaživi i, naravno, o Malom Baji (Mehmed paši Sokoloviću) koji je sa turskog dvora pomagao svom bratu i bio zaslužan za Pećku patrijaršiju i opstanak jedne male evropske kulture "čiji doprinos evropskoj kulturi, nauci, umjetnosti, sportu, ne da nije bio mali nego je veliki". 

Kada je riječ o njegovim novim projektima, Kusturica je potvrdio da trenutno piše knjigu i scenarija pod nazivom "Još samo ovaj put" koja bi trebalo da bude završena do septembra, a govori o jednoj kineskoj porodici, o moralu i o tome kako se Kina transformisla. 

On je rekao da će već naredne godine scenarij biti pretočen u film u kome će isključivo glumiti Kinezi na svom jeziku što je, kako kaže, za njega izazov.