Dobitnik NIN-ove nagrade

Grabovac za ATV: Još uvijek sumiram utiske, do zadnjeg trenutka nisam očekivao nagradu

  • Izvor: ATV
  • 31.01.2024. 10:46

Dobitnik NIN-ove nagrade kritike za najbolji roman godine objavljen u 2023. godini na srpskom jeziku je Stevo Grabovac za roman Poslije zabave.

"Još uvijek pokušavam da slegnem utiske tako da ne mogu još tačno da kažem kako se osjećam, još uvijek sam stalno u pokretu", rekao je za ATV Jutro Stevo Grabovac.

Ovo je drugi put da je njegov roman nominovan.

"Drugi put je ušao u uži izbor, s tim da sam ovaj put pobijedio. Čovjek kad piše ne piše sa nekom namjerom da dobije nekakvu nagradu ili nešto, međutim kako se krugovi oko izbora počinju sužavati, počinje da raste atmosfera", rekao je Grabovac.

Banjalučanin Stevo Grabovac dobitnik 70. NIN-ove nagrade

Banjalučanin Stevo Grabovac dobitnik 70. NIN-ove nagrade

Kako kaže, do zadnjeg trenutka nije očekivao da će njegov roman dobiti nagradu.

"Kada su me pozvali iz NIN-ovog žirija, stvarno sam bio iznenađen", rekao je Grabovac.

On je istakao da je NIN-ova nagrada ima veliku tradiciju i predstavlja jednu od najznačajnijih regionalnih književnih nagrada.

"Okosnica mog romana zapravo je jedan nesrećni zločin koji se desio u ljeto 1992. godine. To nije ratni ratni roman. Sam fokus priče je stavljen na pričanje i samo pisanje te priče, samo pisanje te priče o jednom zločinu koji se desio", rekao je Grabovac,

On je istakao da piše svedenim minimalističkim stilom.

"Moj roman je zapravo pripovijedanje, niz priča i zajedničkih istorija, prijateljstava prije i poslije rata, roman o porodici, tako da ima dosta nivoa koji se vrte oko centralne priče koju sam fokusirao na glavnu temu", rekao je Grabovac.

On je napomenuo da se roman Poslije zabave može naći u svim knjižarama i dostupan je svima.

Stevo Grabovac objavio je zbirku pjesama Stanica nepostojećih vozova 2007. godine, a njegov prvi roman Mulat albino komarac pojavio se 2019. godine. 

NIN-ova nagrada kritike za roman godine dodjeljuje se od 1954. godine.

Pratite nas i putem Vibera

  • 12:45 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 13:00 Serija: Istine i laži (12+)

    ''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 14:00 Keto kuhinjica

    ''Keto kuhinjica

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.