Banjaluka

Dodik otvorio izložbu o Svetom Savi u Banskom dvoru

  • Izvor: SRNA
  • 02.02.2024. 20:07

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik otvorio je večeras u Banjaluci izložbu "Sveti Sava, Svetogorac i Hilandarac. Savremeni umetnički izraz" Svetogorskog doma iz Soluna.

Svečanom otvaranju prisustvovali su i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić i premijer Srpske Radovan Višković.

U okviru izložbe predstavljena su umjetnička djela o Svetom Savi rađena tehnikama jajčane tempere, emajla, duboreza, veza, digitalne slike, akvarela na kamenu iza kojih stoje savremeni ikonopisci i slikari.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je večeras da je Sveti Sava čovjek koji je ugradio svoj život u temelje vjere, pismenosti, identiteta i okupljanja srpskog naroda.

Dodik je, nakon što je u Banjaluci otvorio izložbu Svetogorskog doma iz Soluna, istakao da je neophodno da se Srbi okupe oko učenja Svetog Save da pokažu jedinstvo i privrženost njegovim vrijednostima.

"Zato je važno što u Banjaluci imamo ovu izložbu, koja je došla iz Soluna i Beograda, a koja je posvećena ulozi Svetog Save u stvaranju i formiranju Svete Gore i njegovom životnom putu", izjavio je Dodik novinarima nakon otvaranja izložbe.

On je naveo da je to veliki dar za Banjaluku i stanovnike Republike Srpske, te zahvalio svima koji su na bilo koji način doprinijeli da izložba bude otvorena u Banskom dvoru.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da se srpski narod nikada neće odreći Svetog Saveg i svega što je on sačuvao, kao što se ni Sveti Sava nije odrekao mača svoga oca i mudrosti svoga pera.

Stevandić je napomenuo da graditelji i njihova djela nikada ne umiru, dok rušitelji bivaju brzo zaboraveni.

"Najveći dokaz da su djela graditelja, mislilaca i pregalaca velika i da rastu poslije njihove smrti jeste Hram Svetog Save na Vračaru. Na tom mjestu je Sveti Sava spaljen i pretvoren u pepeo, a kasnije je to mjesto zaokupio cijeli srpski rod, dok turski Sinan-paša, koji ga je spalio, nema mjesta ni u istoriji Turske kao velika osoba", rekao je Stevandić.

Kustos izložbe i direktor Svetogorskog doma Anastasios Duros rekao je da je izložba nastala 2019. godine kao proizvod kulturnog programa posvećenog Svetom Savi, u okviru programa Svetogorskog doma povodom 800 godina od hirotonije Svetog Save za prvog srpskog arhiepiskopa, a na inicijativu visokoprepodobnog arhimandrita Metodija, kao igumana manastira Hilandar.

"Izložba je 2019. godine postavljena u Solunu, a nakon toga je gostovala i u Beogradu, te i u Velikom Trnovu, gdje se upokojio Sveti Sava. Cilj je da se, prije svega, Grci upoznaju o djelima Svetog Save, kao i kakva je on bio poveznica Soluna, Svete Gore sa Srbijom", rekao je Duros.

Duros je istakao značaj izložbe jer predstavlja i različite tehnike kojima su ta djela prikazana - od klasičnih slika ikona do digitalnih djela poznatog slikara Jorgisa Kordisa.

"Interesantna su i djela igumana Atanasiosa sa Svete Gore, koji je kroz 26 svojih djela prikazao čitav život Svetog Save", rekao je Duros.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Grčkoj Jelena Jovanović rekla je da srpski narod treba da se vodi učenjem Svetog Save, a to su jedinstvo i zajedništvo.

"Samo ujedinjeni možemo da prevaziđemo sve prepreke. To je ono što je Sveti Sava uradio sa svojom braćom - uticao je da prestanu da se svađaju, pa tako i mi treba da se prestanemo svađati i da se ujedinimo u našem pravoslavlju, srpstvu i vjeri", rekla je Jovanovićeva.

Otvaranju izložbe prisustvovao je i predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

U okviru izložbe predstavljena su umjetnička djela o Svetom Savi rađena tehnikama jajčane tempere, emajla, duboreza, veza, digitalne slike, akvarela na kamenu iza kojih stoje savremeni ikonopisci i slikari.

Izložbu u Banskom dvoru posjetioci će moći da pogledaju do 23. februara.

Izložba je dio šireg programa svečarskih manifestacija Svetogorskog doma povodom 800 godina od hirotonije Svetog Save za prvog srpskog arhiepiskopa.


Pratite nas i putem Vibera