Šef Predstavništva Srpske u Srbiji

Cicović: Nastup Republike Srpske izdvojio se kvalitetom

  • Izvor: SRNA
  • 29.10.2023. 17:27

Nastup Republike Srpske na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu bio je odličan, a štand Srpske izdvojio se kao mjesto susreta ljubitelja dobre knjige sa novim izdanjima i istovremeno mjesto razmjene ideja i iskustava književnika i naučnih radnika, rekao je Srni šef Predstavništva Srpske u Srbiji Mlađen Cicović.

- Predstavili smo sve što je objavljeno između dva sajma. Naš štand je bio adresa susretanja, adresa na kojoj smo analizirali sadašnjost i prošlost, ali i adresa na kojoj smo sa ljudima koji su dolazili razgovarali o svemu što bi trebalo u narednom periodu da radimo kada je u pitanju nastup Republike Srpske - istakao je Cicović.

On je naveo da su predstavljena 34 izdavača, 78 autora, 109 izdanja, te je više od stotinu govornika učestvovalo u ovogodišnjim promocijama.

- Ali, nije samo broj izdanja razlog da kažemo da je naš nastup bio odličan, već i kvalitet svega što smo vidjeli na Sajmu, od izdanja, do publike i posjetilaca - rekao je Cicović.

On je naglasio da je slogan nastupa Republike Srpske na ovogodišnjem sajmu bio "Sva slova pjevaju pretke" u znaku 150 godina od rođenja Jovana Dučića i da je upravo razgovorom o ovom sjajnom književniku i diplomati u kojem su učestvovali eminentni srpski intelektualci započeo nastup Republike Srpske.

Cicović se posebno osvrnuo na tradicionalno druženje pjesnika na štandu Republike Srpske koje je ove godine okupilo 32 pjesnika iz Srbije, Crne Gore i Srpske i koje je jedino te vrste na Sajmu.

On je rekao da kao što je započeo sa jednim Hercegovcem - Dučićem, sajamski nastup Republike Srpske, praktično završen njegovim zemljakom Aleksom Šantićem.

- Knjiga "Aleksa Šantić" koju je priredio Ranko Popović, u izdanju Matice srpske - Društvo članova Matice srpske u Republici Srpskoj, bila je najtraženija, zbog čega smo nagradili izdavača "Poveljom uspjeha". To je 15. knjiga u okviru jedne edicije, a izdavač ima u planu da ih bude 100 - naglasio je Cicović.

Prema njegovim riječima, na Sajmu je još jednom potvrđeno svevremensko književno stvaralaštvo naših istaknutih književnika, od Jovana Dučića, Alekse Šantića, Ive Andrića, Petra Kočića, Branka Ćopića, Skendera Kulenovića i drugih.

Cicović je naglasio da su nastupi Republike Srpske na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu započeli prije 13 godina i da su već sad, praktično počele pripreme za 2024. godinu.

- Ovo je bila prilika da započnemo i pripreme za naš 14. nastup i mislim da smo dovoljno prikupili i informacija i preporuka i sugestija za naš nastup bude još bolji i kvalitetniji i ja vjerujem da će tako i biti, jer i naše institucije, i izdavači, i ustanove kulture zaslužuju da Republika Srpska bude na najbolji način predstavljena - zaključio je on.

Pratite nas i putem Vibera