Dolazak prvo na Androide

Nova AI opcija omogućiće slušanje umjesto čitanja vijesti na internetu

  • Izvor: Avaz
  • 17.06.2024. 16:56

Korisnici Hroma na Android uređajima uskoro će dobiti opciju koja će, vjerujemo, mnogima biti od velike koristi.

Naime, Gugl je posljednjih nekoliko mjeseci radio na razvoju funkcije "text to speech" (TTS) odnosno pretvaranju napisanog u izgovorenu riječ.

Zahvaljujući korištenju generativne umjetne inteligencije, TTS više ne zvuči poput robota, već d‌jeluje prilično "ljudski". I prvi koji će to moći isprobati bit će korisnici Hroma na Androidu.

Kako navode na 9to5Google, od Hroma za Android verzije 125 biće dostupna opcija "Slušaj ovu stranicu" u izborniku na vrhu ekrana (koji se skriva ispod tri tačke). Odmah pored opcije "Prevedi".

Opcija "Slušaj" omogućuje korisniku slušanje cijele stranice, čak i brže od običnog govora, ali mu daje i mogućnost da se vrati unatrag ili pauzira čitanje. Za sad su u ponudi četiri tona nazvana Ruby, River, Field i Moss pa će korisnici moći sami odabrati na koji način žele da im se čitaju omiljene vijesti.

Ali, nažalost na "Slušaj ovu stranicu" na regionalnim portalima ćete morati malo sačekati. Kao i kod većine Guglovih proizvoda, ova će opcija biti prvenstveno dostupna za englesko govorno područje te hindu, bengalski, arapski, kineski, francuski, njemački, indonezijski, japanski, portugalski, ruski i španski jezik.

Hoće li i kad biti dostupna i na nekom od regionalnih jezika, zasad nije poznato.

Ono što se zna je da opcija "Slušaj ovu stranicu" neće odmah biti dostupna na svim veb stranicama. Hoćete li moći slušati svoju omiljenu stranicu, znaćete ako se opcija "Slušaj" pojavi u izborniku.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: