ATV

"Бранково коло"

Јелени Ленголд уручена награда "Бранко Радичевић"

  • Извор: АТВ
  • 18.09.2023. 19:19

Уручењем Међународне награде "Бранко Радичевић" књижевници Јелени Ленголд у Карловачкој гимназији данас је свечано затворено 52. Бранково коло, које које је протекло у знаку 140 година преноса Радичевићевих земних остатака из Беча на Стражилово.

Признање Ленголдовој, која је награђена за укупно пјесничко и књижевно дјело, уручио је Ненад Грујичић, предсједник жирија за додјелу Међународне награде "Бранко Радичевић", саопштили су организатори манифестације "Бранково коло".

Ленголдова је захвалила за награду и истакла да је ових дана, читајући дјела Бранка Радичевића након дуже времена, примијетила да неке његове пјесме зна напамет и да га то, између осталог, не само са стране њеног искуства, одликује као великог пјесника који је етаблиран у свијести народа.

Она је поручила да осјећа посебну радост што добија престижну награду са Бранковим именом у најстаријој српској гимназији (у Сремским Карловцима), у којој се велики пјесник школовао.

Otvoreno 52.

Otvoreno 52. "Brankovo kolo"

Грујичић је рекао да је Бранково коло све вријеме, између осталог, било и остало корективни фактор пјесничке и књижевне сцене, поготово у сусрет два вијека од Бранковог рођења, најприје на јакој афирмацији талентованих младих људи, а онда и на пољу додјељивања награда на пјесничком пољу и у књижевном животу.

Он је истакао значај вишедеценијске сарадње са Карловачком гимназијом и Карловачком богословијом "Свети Арсеније Сремац".

Током свечаног затварања "Браковог кола" најављена је прослава 200. годишњице рођења Бранка Радичевића, која ће, како је речено, догодине бити обиљежена на високом нивоу.

Овогодишња 52. манифестација "Бранково коло" отворена је 4. септембра и трајала је 14 дана, уз обиље културних догађаја. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 22:40 Серија: Ред Рок (12+)

    Криминалистичка серија смјештена у измишљени приморски градић Ред Рок близу Даблина, доноси заплете везане за убиства и међусобне односе људи.

  • 23:05 Серија: Ескобар (16+)

    Подвизи озлоглашеног нарко-боса, Пабла Есцобара.