ATV

Далека будућност

Научници предвид‌јели тачан датум када би Земљу могао ударити астероид - снагом од 22 атомске бомбе

 • Извор: Радио Сарајево
 • 18.09.2023. 19:50

Узмите своје календаре јер су научници открили датум када се предвиђа да ће астероид ударити у Земљу, и то снагом од 22 атомске бомбе. Астероид, назван Bennu, пролази покрај Земље сваких шест година, али астрономи су предвид‌јели да би једног дана у септембру - за много година - могао "успоставити контакт".

НАСА већ седам година ради на плановима за спречавање судара с астероидом и преусмјеравање Bennua. Њихова је мисија сада у 'посљедњој фази'.

Bennu је широк отприлике 530 метара, што га чини упола мањим од астероида за који се сматра да је убио диносауре. Ако се Bennu забије у Земљу, то ће узроковати разарање свега у радијусу од најмање 965 километара од мјеста удара, али то није довољно велико да узрокује потпуно изумирање у цијелом свијету.

Купио

Купио "голфа 2" од баке, па у гепеку пронашао коверту са 3.300 марака

Биће вам још драго знати да је могућност да се Bennu судари с нашим планетом и изазове разарање за наше будуће генерације заправо врло мала. НАСА каже да иако постоји ризик, постоји 'изузетно мала шанса' да ће Bennu ударити у Земљу 24. септембра 2182.

Будући да датум пада близу краја 22. вијека, не морамо се још дуго бринути. Према новом документу који је прошли мјесец подијелио научни тим OSIRIS-REx, постоји 1:2700 (0,037%) шансе да овај "пројектил" удари у Земљу 24. септембра 2182.

И шта ћемо сад?

И шта ћемо сад?

"Иако је тешко одредити изгледе да се то стварно догоди, нови подаци из НАСА-ине свемирске летјелице OSIRIS-REx омогућили су научницима да боље моделирају како ће се Bennuova орбита развијати током времена и да боље израчунају могућност судара", објашњава НАСА.

Дана 25. септембра 2135. Bennu ће пролетјети близу Земље. Bennuova локација у 2182. варираће овисно о томе како ће проћи прелет 2135, према НАСА-и. Шансе су један према 1750 да ће Bennu пасти на Земљу до 2300.

Шмит у Бањалуци, кријући се и без најаве, као бјегунац од закона!

Шмит у Бањалуци, кријући се и без најаве, као бјегунац од закона!


Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 21:00 Серија: Истине и лажи (12+)

  Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

 • 21:45 Серија: Мердокове мистерије (12+)

  Прича је смештена у Торонто 1895. године и истражује занимљив свет Вилијама Мердока, згодног младог детектива, који користи радикалне форензичке методе попут скупљања отисака прстију како би решио неке од најјезивијих злочина у граду. Иако му се колеге подсемавају због његовог радикалног приступа и изложен је скептицизму свог шефа инспектора Брекенрејда , Мердок је често једини који може да реши случајеве.

 • 22:30 Тема дана

  Информативна емисија у којој са релевантим саговорницима и стручњацима из свих друштвено-политичких области разговарамо о актуелним темама, догађајима и личностима, износећи различите увиде и ставове, анализе и коментаре актуелности из земље и региона.

 • 22:40 Серија: Ред Рок (12+)

  Криминалистичка серија смјештена у измишљени приморски градић Ред Рок близу Даблина, доноси заплете везане за убиства и међусобне односе људи.

 • 23:05 Серија: Ескобар (16+)

  Подвизи озлоглашеног нарко-боса, Пабла Есцобара.