ATV
PORTAL BOLIVAR.jpg

drama/istorijski

23:00

Bolivar

Jedna od najpoznatijih kolumbijskih istorijskih drama i televizijskih serija 'Bolívar, una lucha admirable', što bi u prijevodu značilo 'Bolivar, borba vrijedna divljenja', prati život venecuelanskog nacionalnog heroja Simona Bolivara.

Serija je rađena u vrhunskoj 'Netflix' produkciji na španskom jeziku i veliku slavu postigla je upravo na južnoameričkom tržištu, dok je na drugim krajevima svijeta dočekana manje-više sa otklonom, što je kritika pripisala prije svega jeziku. Ova epoha, čiji je cilj bio s jedne strane oslikati moćno herojstvo velikog čovjeka cijele Južne Amerike, dočarati vrijeme velikih ratova, robovlasništva i političkih previranja tog vremena, a s druge strane sa Simona Bolivara skinuti veo mistifikacije, odnosno prikazati ga kao čovjeka od krvi i mesa, sa svim njegovim manama i životnim iskustvima koja su ga i dovela do značajnog mjesta u istoriji Venecuele. Poznata je po do tada neviđenom budžetu za snimanje i smatra se najznačajnijim kolumbijskim projektom.

U sjajnih 60 epizoda, 'umjetnička' kamera dokumentovaće Simonov život od ranog djetinjstva pa sve do njegove smrti, fokusirajući se na njegovo učešće u oslobođenju nekoliko južnoameričkih zemalja, njegovu herojsku sliku, te na njegov zanimljiv ljubavni život.

Kostimski raskošna, sa izborom idiličnih i surovo-realističnih lokacija, glumačkom ekipom koja je na poseban način oblikovala likove i dala im dašak prošlog vremena, kreirajući priču o zemljama i ljudima, koji svoju borbu za oslobođenje vode na mnogim frontovima. Linija radnje nije hronološka, već kroz dinamičan život Simona Bolivara vodi oslikavajući važne događaje iz njegovog djetinjstva, mladosti, pa sve do posljednih dana života. Pored političke situacije i borbe za oslobođenje, upoznaćemo i najvažnije ličnosti iz njegovog života – njegovu najbližu rodbinu, sestru Mariu Antoniu Bolivar, njegovu suprugu Mariu Terezu del Toro, kao i njegovu ljubavnicu Manuelitu Sáenz, te mnogobrojne prijatelje i saborce.

Serija je osvojila srca mnogih, a naročitu podršku dobila je u svijetu filmske umjetnosti i kritike, pokupivši mnogobrojne nagrade na festivalima širom Južne Amerike, a onda i na važnim internacionalnim festivalima sedme umjetnosti.

Herojstvo koje je se krije u cijelom biću jednog čovjeka, koji je pameću i snagom postigao da narodi žive slobodno neće vas ostaviti ravnodušnim, naročito onda kada u slici tog heroja upoznate i one slabosti, koje ga još jače čine čovjekom vrijednim divljenja.